AcasăFashionTradiția otrăvirii celor ce se opun lui Putin. Plus împușcarea lui Nemțov

Tradiția otrăvirii celor ce se opun lui Putin. Plus împușcarea lui Nemțov

2004: Viktor Iușcenko /  2006: Aleksandr Litvinenko / 2012: Alexandr Perepilichnîi  /  2015: Boris Nemțov  / 2017: Vladimir Kara-Murza /  2018: Serghei Skripal

-

Navalnîi este doar ultimul din seria de oponenți ai regimului Putin care s-au îmbolnăvit subit sau au fost otrăviți, relatează Reuters. Un alt critic, Boris Nemțov, a fost împușcat.

2004: Viktor Iușcenko

Pe atunci lider al Opoziței politice din Ucraina, Iușcenko a fost otrăvit în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004. Politician pro-occidental, el era principalul contracandidat al fostului președinte pro-rus, Viktor Ianukovici.

Iușcenko afirmă că a fost otrăvit în timp ce lua masa cu oficiali ai serviciilor de securitate ucrainene. O cantitate de dioxină de peste 1.000 de ori mai mare decât nivelurile normale a fost descoperită în organismul său.

Fața și corpul i-au fost desfigurate de dioxină. După otrăvire, Iușcenko a avut nevoie de zeci de operații.

2006: Aleksandr Litvinenko

Fost agent KGB și un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Litvinenko a murit la 43 de ani după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra, potrivit oficialilor britanici.

O investigație britanică din 2016 a concluzionat că Putin a ordonat probabil asasinatul. Kremlinul a negat orice implicare.

Ancheta condusă de un fost judecător britanic a descoperit că un fost bodyguard al KGB, Andrei Lugonov, și un alt cetățean rus l-au ucis pe Litvinenko, ca parte a unei operațiuni care cel mai probabil a fost coordonată de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului.

Otrăvirea lui Litvinenko a avut loc la exact 6 ani după ziua în care acesta fugise din Rusia în Marea Britanie….

2004: Viktor Iușcenko2006: Aleksandr Litvinenko / 2012: Alexandr Perepilichnîi  /  2015: Boris Nemțov  / 2017: Vladimir Kara-Murza /  2018: Serghei Skripal

….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

Agenda lui Vladimir Putin pentru Europa de Est

SFERE DE INTERES în direct la Canal 33 cu Andrei Stoian, alături de Angela Grămadă, Președinte Experts For Security and Global Affairs, iar prin...