AcasăFashionTradiția otrăvirii celor ce se opun lui Putin. Plus împușcarea lui Nemțov

Tradiția otrăvirii celor ce se opun lui Putin. Plus împușcarea lui Nemțov

2004: Viktor Iușcenko /  2006: Aleksandr Litvinenko / 2012: Alexandr Perepilichnîi  /  2015: Boris Nemțov  / 2017: Vladimir Kara-Murza /  2018: Serghei Skripal

-

Navalnîi este doar ultimul din seria de oponenți ai regimului Putin care s-au îmbolnăvit subit sau au fost otrăviți, relatează Reuters. Un alt critic, Boris Nemțov, a fost împușcat.

2004: Viktor Iușcenko

Pe atunci lider al Opoziței politice din Ucraina, Iușcenko a fost otrăvit în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2004. Politician pro-occidental, el era principalul contracandidat al fostului președinte pro-rus, Viktor Ianukovici.

Iușcenko afirmă că a fost otrăvit în timp ce lua masa cu oficiali ai serviciilor de securitate ucrainene. O cantitate de dioxină de peste 1.000 de ori mai mare decât nivelurile normale a fost descoperită în organismul său.

Fața și corpul i-au fost desfigurate de dioxină. După otrăvire, Iușcenko a avut nevoie de zeci de operații.

2006: Aleksandr Litvinenko

Fost agent KGB și un critic vocal al președintelui rus Vladimir Putin, Aleksandr Litvinenko a murit la 43 de ani după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra, potrivit oficialilor britanici.

O investigație britanică din 2016 a concluzionat că Putin a ordonat probabil asasinatul. Kremlinul a negat orice implicare.

Ancheta condusă de un fost judecător britanic a descoperit că un fost bodyguard al KGB, Andrei Lugonov, și un alt cetățean rus l-au ucis pe Litvinenko, ca parte a unei operațiuni care cel mai probabil a fost coordonată de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul KGB-ului.

Otrăvirea lui Litvinenko a avut loc la exact 6 ani după ziua în care acesta fugise din Rusia în Marea Britanie….

2004: Viktor Iușcenko2006: Aleksandr Litvinenko / 2012: Alexandr Perepilichnîi  /  2015: Boris Nemțov  / 2017: Vladimir Kara-Murza /  2018: Serghei Skripal

….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de...

Anna Politkovskaia a fost un aprig critic al Kremlinul, mai ales al războiului sângeros din Cecenia şi al liderului său pro-Kremlin Ramzan Kadîrov. Ea...