AcasăFashionIulian Chifu // Rusia în fața mutării trupelor americane în România: Republica...

Iulian Chifu // Rusia în fața mutării trupelor americane în România: Republica Moldova, Ucraina și Belarus în Lumea rusă

Rusia și-a păstrat modul arogant de raportare la România. În imagologia și narațiunea desenată în abordările ruse, România este un simplu vasal al SUA și ea nu discută decât cu aparținătorii direct, nu cu România. Chiar și comunicatul, deși este despre România, discută despre SUA și Pentagonul care face ceva, nicidecum de acțiunea conștientă, asumată a României de a-și întări propria apărare în fața amenințărilor pe care le crează Rusia însăși.

-

Anunțul desfășurării unei părți a trupelor retrase de către Statele Unite din Germania în România (și Polonia) a determinat o reacție furibundă la nivelul MAE rus și o relansare a propagandei și războiului informațional al Rusiei în regiune. Cu aeeași ocazie, Maria Zaharova a expus gândirea rusă  care a inclus Republica Moldova, Belarus și Ucraina în idea de Rusia sau Lume rusă. Merită să vedem, deci, asupra susținerilor oficiale ruse și reacțiilor MAE român, dar și acțiunile posibile ale Rusiei împotriva României pentru a pune în aplicare amenințările transparente lansate public de purtătorul de cuvânt al MAE de la Moscova.

Rusia și reacția virulentă a MAE rus

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a fost persoana desemnată să prezinte pozițiile Rusiei în contextul prezenței suplimentare a unor forțe americane rotaționale – de nivelul a 1000 de soldați, deci complet nesemnificativ – în Polonia și România. A făcut-o în briefinguri succesive, la 13 august vizând România și la 17 august vizînd Polonia. Merită atenție și raportarea la cele două state, cu nuanțe și limitarea amenințărilor transparente în cazul Poloniei, mesaj venit după reacțiile MAE român, dealtfel. Dar importante sunt abordările comune față de Occident și cele două state gazdă și mai ales temele vehiculate în discursul privind România în contextul „Planului Pentagonului de a crește prezența americană în România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de...

Anna Politkovskaia a fost un aprig critic al Kremlinul, mai ales al războiului sângeros din Cecenia şi al liderului său pro-Kremlin Ramzan Kadîrov. Ea...