Edward Lucas, expert britanic în securitate și președinte al Centrului de analiză a politicii europene, consideră că există semne clare că serviciele ruse de informații se află în spatele uciderii unui cetățean georgian, refugiat în Germania, la Berlin. Într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, Lucas acuză guvernul german că este prea moale cu Moscova.

„Trei mari servicii speciale rusești activează pe scară largă în Germania – FSB, SVR și GRU”, subliniază expertul. „Aceștia lucrează parțial sub acoperire diplomatică, adică în ambasade, dar își desfășoară activitatea în țară și în totală conspirație. (…) Cu toate acestea, arestatul (în cazul asasinării fostului comandant cecen), am impresia că nu este un ofițer de informații profesionist”.

„Vadim Sokolov (asasinul) a acționat oarecum inept și de aceea a fost prins. În esență, acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple cu un profesionist (deși nici agenții GRU dovediți, care au acționat la Salisbury, nu au dat dovadă de prea mare profesionalism – n.r.). Dacă ar fi fost ofițer GRU, probabil că arma nu ar fi fost găsită. Cu toate acestea, pașaportul său cu date false înscrise indică foarte clar că serviciul special rus se află în spate”, spune britanicul.

mai mult la  deschide.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.