Dan Alexe : Grupul de punk rusesc (interzis de Putin) «Ansamblul Hristos Mântuitorul și Maica Umedă a Pământului».

0
378

Parodiază ritualurile religioase ortodoxe, ridiculizând în același timp anumite tendințe ultranaționaliste, iar cântăreața apare întotdeauna deghizată în prototipul unei babe ortodoxe, cu batic și simboluri religioase (precum celebra, în România, „babă a lui Țuțea”) și poate cânta pe un ton foarte serios că «Putin este Hristos».

Piesa mea favorită este «Să răstignim toți deputații» (Распни этих всех депутатов), dar nici «Omoară-i pe cosmonauți» (Убивай космонавтов) nu este de neglijat (am pus linkuri în finalul revistei presei).

Dan Alexe 

Deși pare a arăta o oarecare înclinație spre exegeza mitologică, puterea rusă se dovedește însă mai puțin tolerantă când vine vorba de exploatat mitologia națională. Astfel, presa rusă anunță că Ministerul justiției tocmai a interzis, declarându-le «extremiste» în virtutea noilor legi ale cenzurii, 12 piese ale grupului punk cu numele foarte sugestiv: «Ansamblul Hristos Mântuitorul și Maica Umedă a Pământului» (Ансамбль Христа Спасителя и Мать Сыра Земля).

Maica «Umedă» (Сыра) a Pământului era o divinitate a slavilor păgâni, înainte de trecerea la creștinism, iar grupul punk respectiv, care asociază o divinitate păgână cu «Hristos Mântuitorul», nu este câtuși de puțin bine văzut de putere, prin felul în care parodiază ritualurile religioase ortodoxe, ridiculizând în același timp anumite tendințe ultranaționaliste sau neonaziste. Cântăreața, cu pseudonimul Tania Voina (Tania Război), apare întotdeauna deghizată în prototipul unei babe ortodoxe, cu batic și simboluri religioase (precum celebra, în România, „babă a lui Țuțea”) și poate cânta pe un ton foarte serios că «Putin este Hristos».

Piesa noastră favorită, în această rubrică a Revistei Presei, este «Să răstignim toți deputații» (Распни этих всех депутатов), dar nici «Omoară-i pe cosmonauți» (Убивай космонавтов) nu este de neglijat (link aici).

/moldova.europalibera.org/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.