1. Moscova (în rusă Москва, transliterat: Moskva, pronunție rusă: Pronunție audio /mɐ.ˈskva/) este capitala Rusiei, un oraș cu 9,6 milioane locuitori, aflat pe râul Moscova, și cu o suprafață de 878,7 km². Este orașul cu cea mai numeroasă populație din Rusia și cel mai populat subiect federal al Rusiei. Este un centru politic major, economic, cultural, științific, religios, financiar, educațional și de transport al Rusiei și al întregului continent. Moscova este orașul cel mai nordic cu o populație care depășește 10 milioane de locuitori, orașul cu cel mai mare număr de locuitori din Europa și al șaselea din lume. Populația sa, conform rezultatelor preliminare ale recensământului din 2010, este de 11.514.330.[2] Conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, Moscova avea în 2011 79 de miliardari, detronând astfel New York-ul și devenind orașul cu cel mai mare număr de miliardari.[4]

Moscova este situată pe râul Moscova, în Districtul Federal Central al Rusiei europene. În decursul istoriei orașul a servit drept capitală unei succesiuni de state, de la medievalul Cnezat al Moscovei și urmașul său, Țaratul Rusiei, și până la Uniunea Sovietică. Moscova este gazda Kremlinului, o fortăreață străveche care este astăzi sediul Președinției Rusiei și al ramurii executive a guvernului Rusiei. Kremlinul este, de asemenea, și unul din cele câteva locuri din Patrimoniul Mondial pe care le găzduiește orașul. Ambele camere ale parlamentului rus (Duma de Stat și Sovietul Federației Ruse) funcționează și ele în Moscova.

Orașul este deservit de o rețea de transport extinsă, care include patru aeroporturi internaționale, nouă terminale feroviare și una din cele mai adânc construite instalații de metrou din lume, Metroul din Moscova, al doilea doar după cel din Tokyo în privința numărului de pasageri și recunoscut drept unul din simbolurile Moscovei datorită bogăției și varietății arhitecturale ale celor 185 de stații.


2. Sankt Petersburg (în rusă Санкт-Петербу́рг, transliterat: Sankt-Peterburg, cunoscut în limbajul colocvial ca Питер — Piter, ca Petrograd — Петрогра́д, 1914–1924 — și în perioada sovietică sub numele de Leningrad — Ленингра́д, 1924–1991) este un oraș din Rusia. Se află în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice.

A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o „fereastră către Europa”, fiind, de la acea dată, capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost, pentru mai bine de două secole, centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, „Capitala Nordică” („Cеверная Cтолица”, Severnaia Stalița).


3. Novosibirsk este amplasat pe malul fluviului Obi în Siberia de Vest. Între Moscova și Novosibirsk există o diferență de timp de 3 ore. Orașul cu o populație de aproape 1,4 milioane de locuitori este pe locul trei ca mărime în Federația Rusă. Dezvoltarea orașului a avut loc mulțumită așezării sale la sud de Câmpia Siberiei de Vest pe Calea ferată transsiberiană. Aici a fost construit ca simbol capela Sf. Nicolae, deoarece orașul era considerat punctul geografic central al Imperiului Rus. În prezent punctul geografic central se află la Krasnoiarsk.


4. Ekaterinburg (în rusă: Екатеринбу́рг) este un oraș major din partea centrală a Rusiei. Orașul este așezat pe partea estică a Munților Ural și este capitala regiunii Sverdlovsk. El este centrul industrial și cultural al Districului Federal din Ural. Orașul este al IV-lea ca mărime din Rusia, cu o populație de 1.293.537 de locuitori (2002). Între anii 1924 și 1991 orașul s-a numit Sverdlovsk, după conducătorul bolșevic Iakov Sverdlov.


5. Nijni Novgorod (în rusă Ни́жний Но́вгород), cunoscut și cu numele prescurtat Nijni, este ca populație al cincilea oraș al Federației Ruse, după Moscova, Sankt Peterburg, Novosibirsk și Ekaterinburg. În conformitate cu rezultatele recensământului din 2002, are o populație de 1.311.252 locuitori. Orașul este centrul economic și cultural al vastei regiunii economice Volga-Viatka și, de asemenea, centrul administrativ al regiunii Nijni Novgorod și al Districtului Federal Volga.

Între 1932 șî 1990 orașul s-a numit Gorki (Го́рький), botezat astfel în cinstea scriitorului Maxim Gorki.


6. Kazan (în rusă Казань; în tătară Казан, transliterat Qazan) este capitala și cel mai mare oraș din Republicii Tatarstan, Federația Rusă. Cu o populație de 1.143.535 de locuitori, Kazan este al saselea oraș ca mărime din Rusia. Orașul este atât un centru comercial major, cât și centrul cel mai important al culturii tătare, situat la confluenta râurilor Volga și Kazanka (Qazansu în tătară) în Rusia centrală europeană.


7. Chelyabinsk Celeabinskul s-a dezvoltat mult în perioada industrializării sovietice din anii 1930. S-au construit atunci o fabrică de tractoare și o uzină metalurgică. În al doilea război mondial, Stalin a mutat aici o parte din utilajele industriale evacuate în fața înaintării germane. S-au construit atunci în Celiabinsk tancurile T-34 și lansatoarele de rachete „Katiușa”, ceea ce a făcut ca orașul să fie poreclit Tancograd.


8. Omsk (în rusă Омск) este un oraș din regiunea Omsk, Rusia, cu o populație de circa 1,2 milioane locuitori (în 2014). Distanța între Omsk și Moscova este de 2.700km. Coordonatele sale geografice sunt 54º59’N 73º22’ E. Pe timpul epocii Rusiei imperiale ,orașul era reședința guvernatorului general al Siberiei Occidentale și, pe urmă, guvernatorullui general al Stepelor. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost capitala Rusiei pe timpul războiului civil din anii 1918-1919. Omsk e centrul administrativ al cazacilor din Siberia, sediul Episcopiei din Omsk și Tara.


9. Samara Samara (în rusă Самара, între 1935 – 1990 numit Kuibîșev (Куйбышев)) este un oraș industrial din sudul Rusiei, pe malul râului Volga. Samara are 1.144.246 de locuitori (2004) și este ca mărime al noualea oraș din Rusia. Atracția cea mai mare a Samarei este peisajul extraordinar al râului Volga, având un strand de 50 de km de-a lungul acestui râu. Această promenadă pare a fi de nesfârșit.


10. Rostov-pe-Don (în rusă Росто́в-на-Дону́, transliterat: Rostov-na-Donu) este centrul administrativ al regiunii Rostov și al Districtului federal Sudic al Federației Ruse. Orașul se află așezat pe râul Don, la numai 56 km de Marea Azov. Conform cifrelor recensămantului din 2013, în oraș locuiau 1.104.000 persoane. Orașul a avut parte de o dezvoltare economică într-un ritm accelerat în ultimii ani, ca urmare a creșterii economice naționale a Rusiei. Numeroase companii noi și-au stabilit sediul în oraș, venitul mediu al locuitorilor a crescut, iar Rostov-pe-Don s-a transformat dintr-o localitate aflată în stagnare după prăbușirea comunismului și dezintegrarea Uniunii Sovietice, într-un centru modern industrial și tehnologic.


11. Vladivostok (Rusește: Владивосток) este un oraș în Rusia. Este situat în regiunea Primorie din Siberia de est. Este principalul port al Federației Ruse la Oceanul Pacific, deținând flota maritimă comericială și militară din Pacific.

Populația orașului la recensământul din 2002 era de 594.701 locuitori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.