AcasăFashionCât de periculoase sunt încă epavele submarinelor nucleare sovietice care zac pe...

Cât de periculoase sunt încă epavele submarinelor nucleare sovietice care zac pe fundul oceanului Arctic și al Mării Barents

În urma decretului intrat în vigoare în martie, pre­șe­dintele rus, Vladimir Putin, pune în miș­care două ini­țiative menite să permită aducerea la su­prafață a două submarine nucleare sovietice și a patru compartimente pentru reactoare, ceea ce ar reduce cu 90% cantitatea de material radioactiv de pe fundul mării. Primul pe listă este submarinul K-159, unde căpitan era Serghei Lappa.

-

Dedesubtul celor mai aglomerate zone de pescuit din lume, pe fundul Oceanului Arctic și al Mării Barents, zac dezintegrate aproape 200 de submarine radioactive sovietice. După decenii, Rusia se pregătește să le scoată la suprafață. Nota de plată – peste 1,3 miliarde de dolari. Paradoxul este altul – s-ar putea să fie de fapt doar preludiul unui nou val de nuclearizare a regiunii.

Cele două submarine au o radiație gama de un mi­li­on de curie, echivalentul unui sfert din cantitatea eliberată în aer în prima lună de la producerea dezas­trului de la Fukushima (Japonia). Rusia va prelua în 2021 președinția Consiliului Arctic și decizia are un me­saj – Rusia nu este doar cea mai importantă putere comercială și militară din Oceanul Arctic, ci și, iată, un lider ecologist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

Agenda lui Vladimir Putin pentru Europa de Est

SFERE DE INTERES în direct la Canal 33 cu Andrei Stoian, alături de Angela Grămadă, Președinte Experts For Security and Global Affairs, iar prin...