Au fost peste o sută de mii de protestatari în 120 de orașe, din Siberia înghețată până la Moscova și New York.
Putin i-a numit “teroriști” spălați pe creier de rețelele sociale.
Aproape 4000 de oameni au fost arestați. Mulți au fost eliberați rapid, dar alții sunt vânați chiar acum de securiști, pe măsură ce îi identifică din filmări. În orașele mici a fost în general pașnic – oamenii se cunosc între ei și polițiștii au fost chiar prietenoși. Dar în orașele mari a fost bătaie.
Din Vladivostok până la Sankt Petersburg, poliția a intervenit agresiv de la începutul protestului. Sunt nenumărate înregistrări cu acte de brutalitate, dar și cu cetățeni care le țin piept, ripostează sau chiar sar ei la bătaie.
Un tânăr cecen a devenit celebru după ce a cotonogit de unul singur mai mulți polițiști echipați și apoi a reușit să scape. Liderul Ceceniei s-a oferit să îi acorde asistență juridică, după ce a auzit că tânărul ar fi homofob și așa ar putea fi convins să se întoarcă împotriva lui Navalnîi, care susține drepturile LGBT .
Protestatarii nu sunt toți tineri liberali pro-occidentali, ca la unele demonstrații din anii trecuți, ci o coaliție pestriță de grupuri sociale care s-au săturat de represiune. 42% dintre protestatari au ieșit pentru prima oară în stradă, iar vârsta medie e 31 de ani, conform sociologului Alexei Zakharov.
Zeci de milioane de ruși au urmărit evenimentele live pe Internet, în ciuda încercărilor de cenzură cu complicitatea rețelelor sociale 🚫
Chemările la protest s-au viralizat mai întâi pe TikTok, care are cel mai rapid algoritm, dar apoi 38% dintre ele au fost șterse la cererea autorităților. Cenzorul rus susține că Youtube și VKontakte au blocat 50% dintre apeluri, iar Instagram 17%.
40 de jurnaliști au fost arestați, dar presa locală a reușit să relateze cinstit protestele, iar canalele independente au ajuns la o audiență care rivalizează propaganda de stat.
Investigația lui Navalnîi despre palatul lui Putin se apropie de 100 de milioane de vizionări.
Dar câți ruși spun din prima că ar vota cu Navalnîi❓
Doar 2%, conform unui studiu din noiembrie a centrului Levada (nu vorbim de propaganda statului, ci de sociologi recunoscuți internațional). 55% îl numesc pe Putin 😲
Desigur, asta în contextul în care puțină lume crede că Navalnîi ar fi lăsat să candideze.
În Belarus am văzut că e de ajuns o breșă în sistem pentru ca opoziția să producă un candidat credibil.
Svetlana Tihanovskaia e soția unui activist vlogger care a fost încarcerat pentru că voia să candideze la președinție.
Dacă Navalnîi rămâne după gratii, soția lui, Yulia, ar putea face același pas.
Până atunci, vor fi proteste în fiecare weekend până când Navalnîi este eliberat.
Urmărim în continuare acest fenomen social și vă ținem la curent ✊